Erfenis

Krijg je te horen dat je erfgenaam bent?
Bedenk dan goed of je de erfenis wel moet aanvaarden.

Om een goed besluit te kunnen nemen over het aanvaarden van de erfenis is het slim om goed te bekijken welke bezittingen en schulden er zijn. Na het overlijden heeft u 3 maanden tijd om te onderzoeken en te bepalen of u de erfenis wil aanvaarden of niet. Schuldeisers mogen de erfgenamen ook niet direct vragen de schulden te betalen. Ze moeten daarmee wachten totdat de erfgenamen hun keuze hebben gemaakt. Zolang je nog niet weet wat je met de erfenis wil doen, is het belangrijk dat je geen dingen doet waardoor het lijkt alsof je de erfenis hebt aanvaard.

Onderstaand worden de 3 opties besproken als je een erfenis krijgt

Erfenis aanvaarden
Als je besluit de erfenis zuiver te aanvaarden, dan word je officieel erfgenaam. Het zuiver aanvaarden betekent dat je de nalatenschap hebt aanvaard en dat je (samen met de andere erfgenamen die zuiver hebben aanvaard) alle bezittingen erft en ook aansprakelijk bent voor eventuele schulden. Daarnaast betekent het zuiver aanvaarden van de erfenis dat je samen met de anderen verantwoordelijk bent voor de afwikkeling van de erfenis

Erfenis beneficiair aanvaarden
Door beneficiair te aanvaarden bescherm je jezelf tegen eventuele schulden. Beneficiaire aanvaarding wordt ook wel aanvaarding onder het voorrecht van boedelbeschrijving genoemd. Zijn er meer schulden dan bezittingen, dan word je door een beneficiaire aanvaarding niet aansprakelijk gesteld voor de schulden. De schuldeisers moeten tevreden zijn met de bezittingen die er zijn.

Erfenis verwerpen
Als je een erfenis verwerpt of weigert, ben je geen erfgenaam meer. In de praktijk betekent dit dat je niet op hoeft te draaien voor de eventuele schulden van de overledene, maar ook dat je niet meedeelt in de erfenis. Ook niet als er een groot vermogen blijkt te zijn.

Kiest u voor beneficiair aanvaarden of verwerpen? Dan moet u een verklaring afleggen bij de rechtbank. Twijfelt u over uw keuze, dan kunt u voor advies terecht bij een erfrechtdeskundige, zoals een notaris.

                Iedereen verdient een uitvaart met een gouden randje.
Regel uw nalatenschap voor overlijden goed, nabestaanden verdienen geen ‘kater’.

Monique Karsten uitvaartverzorging
06-23692811 (dag en nacht bereikbaar)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *